Hogyan lehet felvenni személyi hitelt?

 

Már tudod, hogy hitelt kell felvenned, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Nem te vagy az egyedüli, hiszen rengeteg apróság van, amely miatt rengeteg kérdés fogalmazódik meg az emberben. Ebben a posztban sorra vesszük, hogyan lehet az ötlettől eljutni a kölcsönig, hogy legyen egy biztos mankód a hiteligényléskor.
 

1. lépés: Találd meg a hozzád és helyzetedhez leginkább illő személyi hitelt
 

Temérdek banki ajánlat közül választhat az, aki ma személyi kölcsönt akar felvenni, ezért még mielőtt bármit is tennél, érdemes alaposan megvizsgálni, hogy melyik lehet számodra a legjobb megoldás. Szabad felhasználású kölcsönt keresel, vagy hitelcéllal, például lakásfelújításra vennél fel? Rövidebb vagy hosszabb futamidőt vállalsz be? Mekkora törlesztőrészletet tudsz fizetni? Fontos, hogy ezeket a kérdéseket még a hiteligénylés megkezdése előtt letisztázd magadban, hogy közelebb kerülj a legjobb megoldáshoz.
 

Segítségképpen itt egy poszt, amit korábban írtunk arról, hogy mi alapján érdemes személyi hitelt választani.
 

Az ajánlatok áttekintésében ma már nagy segítség lehet egy hitelkalkulátor, így ahelyett, hogy sorra hívogatnád a bankokat, vagy csak olyan bankfiókba mennél be, amely a lakóhelyeden is van, az összes pénzintézet kínálatát átnyálazhatod percek alatt a fotelből, mindössze néhány kattintás után. Miért praktikus egy hitelkalkulátor használata? Mert, ha megvan a számodra ideálisnak mondható kölcsön, egy kattintással a bank oldalára jutsz, ahol tudod is igényelni a hitelt.
 

2. lépés: legyenek rendben a papírok
 

Azt bizonyára tudod, hogy hiteligényléshez különböző dokumentumokra lesz szükséged. Ezeket még az igénylés megkezdése előtt érdemes beszerezni. Egyébként sem hosszú folyamat a személyi kölcsönnel kapcsolatos hitelbírálat – már 1-2 nap alatt pénzhez juthatsz – de még többet faraghatsz rajta, ha eleve összekészített paksamétákkal állítasz be.
 

Szükséged lesz személyazonosító igazolványra (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél), személyi számra, amelyet a lakcímkártyádon találsz, és alapesetben egy jövedelemigazolásra. Jövedelemigazolás minden hitelfelvételhez kell, ezt törvény írja elő a bankoknak, így neked is szükséged lesz egyre alkalmazottként, vállalkozóként vagy nyugdíjasként. Alkalmazottak munkáltatói igazolást kérhetnek cégüktől, vállalkozóknak a NAV állít ki ilyen dokumentumot, nyugdíjasok pedig nyugdíjas igazolvány és nyugdíjszelvény segítségével igazolhatják jövedelmüket. Ez az alapeset, ám van olyan helyzet, amikor a bank ennél is több igazolást kér. Az egyedi esetekről a bankfiókban vagy telefonon tudnak tájékoztatást adni.
 

Nem csak a jövedelmedre kíváncsi a bank, hanem a kiadásaidra is, hiszen ezek alapján állapítható meg, hogy tudnál-e még törlesztőt fizetni. Amennyiben annál a banknál vezetsz folyószámlát, amelytől a kölcsönt felvennéd, nincs sok teendőd: a bank 3-4 hónapra visszamenőleg megnézi a tranzakcióidat és levonja a következtetéseket. Ha kevesebb adatot talál, kérheti közüzemi számlák bemutatását is. Ilyenkor csak a postai csekkes értesítők lehetnek jók, ezeket készítsd össze. Amennyiben másik banktól veszel fel hitelt, szükséged lesz a bankszámlakivonatodra, amelyet bemutathatsz.
 

3. lépés: vedd fel a kapcsolatot a bankkal, kérd a kölcsönt
 

Ha tudod, melyik kölcsönre van szükséged és a dokumentumokat is beszerezted a munkahelyedről, irány a bank. Ahogy írtuk, ma már nagyon egyszerűen felveheted velük a kapcsolatot online. Ha nem hiszel a digitális csatornákban, még mindig ott a hagyományos telefon vagy bankfiók. Teljesen digitálisan kölcsönt ma még nagyon kevés bank kínál, sőt, szinte csak az OTP az, amely a fotelben ülő ügyfeleinek is kölcsönt juttat kevesebb, mint 4 óra leforgása alatt. A digitális igénylések nagy többsége telefonos egyeztetésre fut ki. Ilyenkor a bank elkéri az elérhetőségeidet, majd egy alkalmas időpontban felhívnak, hogy megkezdjétek a folyamatot.
 

A hitelbírálat több banknál nem csak digitálisan, de telefonon keresztül is elvégezhető. Figyelem! Ilyenkor nézik meg azt is, hogy szerepelsz-e a Központi Hitelinformációs Rendszer – közismertebb nevén BAR-lista – negatív adólistáján, azaz van-e olyan kölcsönöd, amellyel elmaradásod van. Amennyiben szerepelsz, nem lesz az a bank, amelyik hitelt ad neked. Illetve mégis, érdemes ilyenkor a Providentnél érdeklődni a lehetőségek után, de ezen a problémán is segít egy kalkulátor.
 

4. lépés: töltsd ki a szükséges formanyomtatványokat és add le a dokumentumokat
 

A banknak bankfiókban vagy egyes pénzintézeteknél futár útján is leadhatod a dokumentumokat. Utóbbiért akár eseti díjat is számolhatnak fel. Ha kamatkedvezményt szeretnél a kölcsönödhöz, nyithatsz egy folyószámlát a hitelező banknál, akár online, akár bankfiókban a személyi igazolványaiddal. Ahhoz, hogy megkapd az olcsóbb kölcsönt, erre a számlára kell érkeznie a fizetésednek vagy egy bizonyos összegnek havonta. A pénzintézetek további feltételeket is támaszthatnak, de jellemzően a fizetésed parkoltatása elég az olcsóbb hitelhez. Amennyiben minden dokumentumodat leadtad, csak meg kell várnod a hitelbírálat eredményét, amelyben megállapítják, hogy kaphatsz-e hitelt, vagy nem. A hitelbírálat általában nem vesz több időt igénybe 2-3 napnál, de a bank kérhet egyéb igazolásokat is, amelyek kitolhatják ezt az időt.
 

5. lépés: ajánlat elfogadás, dokumentumok aláírása
 

Ha minden zöld lámpát kapott és a bank rábólint a hitelezésre kapsz egy ajánlatot a hitelösszegre, futamidőre és törlesztőrészletre. Ezt az ajánlatot vagy nem fogadod el és keresel más lehetőséget, vagy elfogadod és aláírjátok a bankkal közösen a hitelszerződést, amelyben a bank vállalja, hogy a pénzt a rendelkezésedre bocsájtja, te pedig vállalod, hogy azt visszafizeted, fedezetként pedig a jövedelmedet ajánlod fel. Amennyiben rábólintasz az ajánlatra és aláírsz, már csak az kell kivárnod, hogy a bank folyósítsa bankszámládra az összeget.

2017-09-13