Mely bankok kínálnak most fogyasztóbarát hiteleket?

A minősített fogyasztóbarát pénzügyi szolgáltatások egyre nagyobb teret nyernek a hazai piacon, már nemcsak a hitelek, hanem a biztosítások piacán is. Cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy mely bankoknál igényelhetünk 2021 őszén fogyasztóbarát hiteleket, illetve, hogy milyen feltételekkel lehet felvenni őket.

A Minősített Fogyasztóbarát termékkategóriát a Magyar Nemzeti Bank vezette be 2017-ben, először a lakáshitelek piacán, azért, hogy ösztönözze a hiteligénylők számára a korábbinál könnyebben áttekinthető lakáscélú jelzgálogkölcsönöket, amelyeket gyors ügyintézés és folyósítás mellett lehet igényelni. A védjegyet aztán 2020 elején kiterjesztették először a lakásbiztosításokra, aztán 2021-ben a személyi kölcsönökre is.

 

Melyik bankoknál elérhetők a Minősített Fogyasztóbarát hitelek?

 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a legtöbb nagyobb hazai hitelintézetnél elérhetők:

  • Budapest Bank, 

  • CIB Bank, 

  • Erste Bank, 

  • K&H Bank, 

  • MKB Bank, 

  • Raiffeisen Bank, 

  • Takarékbank, 

  • UniCredit Bank. 

 

Jelenleg összesen hat hazai pénzintézetnél lehet Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel konstrukciót igényelni, ezek közé legutóbb az MKB Bank csatlakozott, a Budapest Bank, a Cofidis, az Erste Bank, az OTP Bank és a Takarékbank mellé. Korábban a Cetelem is elindult ezzel a szolgáltatással, de náluk jelenleg nem lehet fogyasztóbarát személyi hitelt felvenni. 

 

Mitől lesz egy hitel fogyasztóbarát?

 

Az MNB különböző kritériumokat határozott meg a fogyasztóbarát lakáshitelekre és személyi kölcsönökre vonatkozóan. A lakáshiteleknél a kamatperiódus elvárt hossza legalább 5 év, de lehet ennél hosszabb, 10 vagy 15 év is, illetve a futamidő végéig fixált kamat is megfelel a kiírásnak. Az árazást tekintve a választott referenciakamathoz hozzáadott kamatfelárat 3,5 százalékpontban maximalizálta a jegybank - ettől eltérően a többi piaci hitelnél a thm maximumát a piaci verseny és az alapkamathoz kötött törvényi THM maximum befolyásolja.

Továbbá, az értékbecslést követően a hitelbírálat maximum 15 nap lehet a fogyasztóbarát lakáskölcsönöknél, ha pedig minden feltétel teljesül, akkor a folyósításnak két napon belül meg kell történnie. A folyósítási díj és az előtörlesztés feltételei is kedvezőek: előbbi legfeljebb 150 ezer forint lehet, utóbbi az előtörlesztett összeg maximum 1 százaléka, lakástakarékból pedig ingyenes. 

 

A személyi kölcsönök minősítéséhez az egyik legfontosabb tényező, hogy a teljes igénylési folyamatot el lehessen intézni online, az igényléstől a folyósításig. Feltétel továbbá, hogy a futamidő nem lehet hosszabb 84 hónapnál, a kamatozás csak fix lehet, illetve a törlesztőrészleteknek egyenlőnek kell lenniük a törlesztés során. Az árazásra vonatkozóan elvárás, hogy a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszeg felett nem haladhatja meg a 10, alatta a 15 százalékpontot. A folyósítási díj a hitelösszeg legfeljebb 0,75 százalékát teheti ki, az előtörlesztési díj pedig az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka lehet legfeljebb. 

 

Mennyi a törlesztőrészlete egy minősített fogyasztóbarát hitelnek?

 

Vegyünk példának egy 6 millió forintos fogyasztóbarát lakáshitelt, amit 20 éves futamidőre vennénk fel, 300 ezer forintos nettó fizetés mellett, amit a hitelt folyósító bankba utalnánk. A Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján, a következő lehetőségeink vannak: a CIB Bank fogyasztóbarát lakáshitele már 3,67 százalékos thm-mel elérhető ezekkel a feltételekkel. A hitelajánlat havi törlesztőrészlete 35 105 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 431 800 forint. 

 

A Raiffeisen Bank fogyasztóbarát lakáshitelél a thm 4,17 százalék, a havi törlesztőrészlet 36 644 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 794 560 forint. Szintén 4,17 százalékos thm-mel vehetjük fel a K&H Bank fogyasztóbarát lakáshitelét, havi 36 012 forintos törlesztőrészlettel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 789 160 forint. 


3 millió forint személyi kölcsönt a kalkulátor alapján már 8,90 százalékos THM-mel igényelhetünk a Cofidisnél. 72 hónapos futamidőre, 300 ezer forintos jövedelem mellett a havi törlesztőrészlet 53 424 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 846 528 forint. Az Erste Bank fogyasztóbarát személyi hitelét 10,54 százalékos thm mellett vehetjük fel, így 55 260 forintos havi törlesztőrészletre, illetve 4 001 220 forintos teljes visszafizetendő összegre számíthatunk. Az OTP Bank a fenti feltételekkel 13,17 százalékos thm-mel kínálja fogyasztóbarát személyi hitelét, melynél a havi törlesztőrészlet 58 895 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 262 940 forint.

2021-09-20