Nem kell lemondanod az álomesküvőről – egy jó kölcsön segíthet

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.


A szolgáltatóknak jó üzletet jelent a sok esküvő, a pároknak pedig mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a nagy nap előtt; egy 80-100 fős esküvő megszervezése akár 2 millió forintba is belekerülhet. Sokszor hiába a gondos tervezés, és a segítőkész rokonság, bizony előfordulhat, hogy a pár a szervezés közben kicsúszik a lagzira szánt pénzkeretből, és felmerül a kérdés, hogy hol lehetne még faragni a költségekből. Jó megoldás lehet ilyenkor egy kedvező személyi kölcsön, hogy ne kelljen fájó kompromisszumokat kötni, és így nem marad le egyetlen kedves barát sem a vendéglistáról.


A legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek – a kalkulátor segít a választásban


A szabad felhasználású személyi kölcsönök előnye, hogy az igényelt összeg bármire fordítható, így nem kell igazolni ezzel kapcsolatban a bank felé semmit. Az igénylési procedúra gyorsabb és egyszerűbb például a jelzáloghitelekkel összehasonlítva, mivel nincs szükség ingatlanfedezet bevonására, és elég a rendszeres havi nettó jövedelmet igazolni.


A Személyi Kölcsön Kalkulátor segítségével sorba rendezhetjük a hitelintézetek aktuálisan elérhető ajánlatait, így nem kell egyesével böngészni a bankok oldalát, vagy személyesen utánajárni az információnak a bankfiókokban. A bankoknál jellemzően akkor érhetjük el a legkedvezőbb feltételeket, ha a bevételünk havi nettó 250 ezer forint felett van, és ha a jövedelmünket a választott banknál nyitott folyószámlára utaltatjuk – ezeket a paramétereket a kalkulátorban is beállíthatjuk.


1 millió forint igénylése esetén 36 hónapos futamidőre jelenleg a legjobb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsöne kínálja, 8,17 százalékos THM-mel és 31 280 forintos havi törlesztőrészlettel. A teljes visszafizetendő összeg 1 126 080 forint. A K&H Bank kiemelt személyi kölcsönénél a kedvező, 8,85 százalékos THM feltétele a havi nettó 300 ezer forintos jövedelem, így a törlesztőrészlet 31 102 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 136 556 forint. Hasonlítsd össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral az aktuálisan elérhető legkedvezőbb ajánlatokat!


Erre érdemes figyelni hiteligénylésnél


Az aktuálisan elérhető ajánlatok összehasonlításánál az egyik legfontosabb tényező a THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató. Sok hitelintézmény általában az alacsony kamatot helyezi előtérbe a hirdetéseiben, de a kamat csupán a THM egy része. A THM értékek összehasonlításával reálisabb képet kaphatunk a kölcsönök áráról, hiszen az a kamat mellett tartalmazza az esetleges kezelési költséget is, és pontosan kifejezi, hogy éves szinten mennyibe kerül az adott kölcsön. A THM mellett szintén fontos mutató a hitel teljes visszafizetendő díja, így az akciós ajánlatok összehasonlításakor ezt is érdemes figyelembe venni.


Ezekkel a feltételekkel igényelhetsz személyi kölcsönt


Ahhoz, hogy a bank gond nélkül befogadja a hiteligénylésed, fix munkahelyre, és rendszeres nettó jövedelemre lesz szükséged, hiszen minél biztosabb, hogy vissza tudod fizetni a kölcsönt, annál kisebb kockázatot jelentesz a banknak. A következő szempontokat veszik figyelembe a hitelképesség vizsgálatánál:
 

 • legalább három hónapja dolgozz a munkahelyeden (ez a feltétel eltérő lehet bankonként, van ahol 1 hónapot, míg máshol legalább fél évet kérnek)
 • a fizetésednek el kell érnie a hiteligényléshez szükséges minimum jövedelmet; ezt minden esetben az adott pénzintézet határozza meg
 • a jövedelmedet tudd igazolni munkáltatói igazolással
 • lehetőleg határozatlan idejű szerződésed legyen (ha a futamidőn túl tart a szerződés, vagy a határozott idejű szerződésed van rendszeresen meghosszabbítva, általában az sem jelent akadályt)


Az alábbi dokumentumokra lesz szükséged hiteligénylésnél:
 

 • személyes dokumentumok, személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, ha vállalkozó vagy, akkor a NAV által kiállított jövedelemigazolás
 • ha nyugdíjasként igényelsz hitelt, nyugdíjigazolást vagy nyugdíjas igazolványt fog kérni a bank


Ha annál a banknál igényelsz hitelt, ahol bankszámlád is van, általában kevesebb igazolásra van szükség, hiszen a pénzintézet rálát a tranzakcióidra, így azt is látja, hogy mennyi bevételed és kiadásod van egy hónapban. Ha új ügyfélként igényelsz személyi kölcsönt, további igazolásokra lehet szükséged, hogy a bank jobban átlássa a pénzügyeidet – kérhetnek bankszámlakivonatot az elmúlt három hónap pénzmozgásairól, valamint 30 napnál nem régebbi névre szóló és befizetett közüzemi számlát.


Mikor utasíthatja el a bank a hitelkérelmed?


Ha a bank úgy dönt, hogy nem folyósít neked hitelt, annak az okai a következők lehetnek:
 

 • Nem elég magas a fizetésed: szabadon felhasználható kölcsön esetén igazolnod kell, hogy rendszeres havi nettó jövedelemmel rendelkezel. Ha ez az összeg nem éri el az elvárt minimumot, valószínűleg nem kapsz kölcsönt a banktól.
 • Nem megfelelőek a beadott dokumentumok: a bank akkor is visszautasíthatja a hitelkérelmed, ha nem tudod bemutatni az igényléshez szükséges dokumentumokat.
 • Szerepelsz a KHR negatív adós listáján: ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján, szinte biztos, hogy a bankok nem fognak neked hitelezni. Ezt a listát korábban BAR-lista néven is ismerhetted.
 • Ha nem felelsz meg valamelyik feltételnek: ha a fenti kritériumoknak nem felelsz meg, például nem tudod igazolni az állandó munkaviszonyodat, vagy vállalkozóként nincs meg legalább egy lezárt üzleti éved.


Azonnali előtörlesztés az esküvő után – érdemes megfontolni


Ha a cél a személyi kölcsönnel a hiányzó esküvői költségek kiegészítése, érdemes csak akkora összeget igényelni, amennyire valóban szükség van, így a törlesztés sem fog hosszú évekig húzódni. Ne felejtsd el, hogy az esküvő valamennyit hoz is a konyhára. A vendégek bőkezűségétől függően a befolyó pénzből kijöhet akár egy hosszabb nászút, vagy a felvett hitel előtörlesztését is elindíthatod belőle – így máris kisebb teherrel vágtok bele az esküvő után a közös életbe.

2018-10-04