Így menthet meg a személyi kölcsön a tanévkezdés kiadásaitól

Több ezer család szerzi be ezekben a napokban az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, ruhákat, bútorokat és műszaki cikkeket. A kiadások legalább több tízezer forintba kerülnek, de a szükséges eszközöktől függően százezreket is elkölthetsz, ha több gyerek van, vagy, ha éppen most jött el az idő ahhoz, hogy a költséges bútorokat, mobiltelefont, laptopot megvásárold. Segítünk, hogy a pénztárcád is túlélje a szeptemberi pénzügyi poklot!
 

Megfelelő tartalékok nélkül, pusztán fizetésből nem könnyű elviselni azt, amit az augusztus vége, szeptember eleje tartogat, ha a iskolás gyereket nevelsz, pláne, ha többen is elindulnak a tanulás szentélyébe szeptember elejével. A megfelelő tanszerek beszerzése, a kinőtt ruhák lecserélése durva mélyütés a pénztárcának: több tízezer forintot is ott hagyhatsz az áruházak kasszáiban, miután végigjártad az írószerosztályt és a ruhaboltokat.


Anyagi segítségre van szükséged az iskolakezdéshez? Albérletet, eszközöket kell fizetni? Ha gyors segítségre van szükséged, megoldást jelenthet egy személyi kölcsön! Használd kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!
 

Pénzügyi teher a tanévkezdés
 

A legfrissebb felmérések szerint, ha csak a legalapvetőbb dolgokat veszed meg a gyereknek beiskolázáshoz, közel 33 ezer forintba kerül majd a tanév elindítása, de ha igazán alapos akarsz lenni és minőségi eszközöket adsz a gyerek kezébe, nem ritka a 150-200 000 forintos számla sem, és akkor még nem beszéltünk az olyan tételekről, mint az első szülői értekezleten meghatározott osztálypénz, ilyen-olyan összegek a kirándulásokra, iskolai rendezvényekre, de hallottunk már olyat is, hogy krétára és papírra gyűjtött az osztályközösség.

 

A gyorsan felskiccelt bevásárlólistára ráadásul nem vettünk fel olyan – idősebb gyerekek számára szükséges – eszközöket, mint az okostelefon (amiből természetesen mindig a legaktuálisabb modell kell, hiszen „a Csabinak is olyan van”, esetleg egy laptop a tanuláshoz, vagy új bútor, például egy nagyobb íróasztal. Ezekkel számolva a 200 000 forintos határt is igen könnyen túlszaladhatod, ami még egy több keresős háztartás havi költségvetésének is megterhelő lehet, főleg egy nyaralás után.
 

Áthidaló megoldás a személyi kölcsön
 

Nem nehéz átlátni, hogy pusztán fizetésből csak nagyon nehezen lehet megoldani a tanévkezdést, a helyzetet pedig csak nehezíti, ha egyedül neveled a gyereket (gyerekeket), esetleg elmegy a havi bevétel a mindennapos kiadásokra. Ha nincs felhasználható megtakarításod, a fizetés pedig másra megy el, átmeneti segítséget jelenthet egy szabad felhasználású személyi kölcsön.
 

Szabad felhasználású személyi kölcsön: a legfontosabb tudnivalók
 

Az első és legfontosabb tanács, amit adhatunk a személyi kölcsönnel kapcsolatban: csak akkor nyúlj hozzá, ha biztosítottnak látod a havi törlesztőrészletek zavartalan befizetését, akár több éven keresztül is. Ha ez a helyzet nem áll fent és nagyon bizonytalan a pénzügyi jövőd, ez a finanszírozási eszköz csak elsőre tűnik jó megoldásnak, de később több fejfájást okoz majd, mint amennyi segítséget nyújtott.
 

Ha viszont úgy látod, hogy csak ideig-óráig van kevesebb a családi kasszában és nem okoz gondot a későbbiekben a visszafizetés, a szabad felhasználású személyi kölcsön kifejezetten hasznos lehet, ha alaposan, odafigyelve választod ki a legjobb személyi hitel ajánlatot.
 

A szabad felhasználású személyi kölcsönökről az alábbiakat érdemes tudnod:
 

  • ingatlanfedezet és önerő nélkül igényelheted
  • nem kell milliókban gondolkoznod, akár 100 000 forint is lehet a hitelösszeg, de egészen 10 millió forintig is elmehetsz, ha ennyi pénzre van szükséged a céljaidhoz
  • a futamidő 6 hónap és 96 hónap között húzódhat
  • a fedezet a fizetésed, így az igénylés feltétele, hogy rendelkezz havi rendszeres jövedelemmel
  • szabad felhasználású, tehát arra költöd a felvett hitelt, amire jónak látod, nem kell elszámolnod a bank felé
     

A szabad felhasználású személyi kölcsönöknek van még egy nagyon fontos tulajdonsága, ami miatt magabiztos lehetsz az igénylés során. A kamatozásuk ma már jellemzően végig rögzített, azaz a törlesztőrészleted az egész futamidő alatt ugyanannyi lesz. Nincs kamatkockázat, nem kell tartanod az egyik napról a másikra megugró törlesztőrészletek miatt.
 

Személyi kölcsön kalkulátorral több ezer forintot spórolhatsz havonta
 

Ráadásul az elmúlt években történelmien alacsonyak lettek a kamatok, ami azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest sokkal olcsóbban vehetsz fel egy ilyen személyi kölcsönt. Ma már egyáltalán nem ritka, hogy az egyik legfontosabb jelző, a teljes hiteldíj mutató (THM), ami megmutatja egy bank költségeit, 10 százalék alatt van, szemben az évekkel ez előtti 20-25 százalékos hitelköltségekhez.
 

Nézzük meg, hogy mennyibe kerül, ha 500 000 forintot szeretnél felvenni és nem szeretnéd, ha a törlesztőrészlet magasabb lenne, mint havi 15 000 forint. Kamatkedvezményt kaphatsz, ha a bankhoz utaltatod a jövedelmedet. Ezt az olcsóbb hitelért vállaljuk, de a képzeletbeli fizetés nem lesz nagyobb, mint 250 000 forint, amiért a legtöbb bank szintén kedvezőbb ajánlatokat nyújtana. A legjobb banki ajánlatot keressük, ezért a személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével a fenti jellemzők megadása után rangsoroljuk a legjobb személyi hiteleket.
 

A győztes ajánlat a CIB Banké: ha igazolt havi jövedelmed eléri a nettó 120 000 forintot, 4 éves futamidővel havi 12 957 forint az 500 000 forintos hitel törlesztőrészlete. A THM 11,73 százalék. A 4 év alatt végül összesen 621 936 forintot kell visszafizetned. A második legjobb ajánlat a kalkuláció szerint a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne, amelynél most még a jövedelemátutalást sem kéri a bank, ha új ügyfél vagy. Így a havi törlesztőrészlet 12 911 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 627 528 forint. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel drágább: 13 389 forintot kell fizetned havonta, így a végén 642 672 forint lesz a teljes összeg, amit visszafizetsz. Láthatod, hogy tízezrekben mérhető a különbség az ajánlatok között, ezért érdemes kalkulátort használni. Már az első és a harmadik legjobb ajánlat között is van közel 21 000 forint különbség, pedig ugyanazok a feltételek. De még látványosabb a költségek közötti eltérés, ha a listán haladsz tovább: 500 000 forintot úgy is felvehetsz, hogy a végén 688 424 forintot fizetsz vissza, ami már közel 70 000 forintos különbség a legjobbhoz képest.
 

Mi a helyzet, ha nagyobb összegre van szükséged? 1 500 000 forint hitelösszeg felvételénél szintén ezzel a ranglistával találkozol, ha a futamidő 4 év helyett 5 év lesz.
 

CIB Bank: 32 720 forint havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő 1 963 200 forint

Raiffeisen Bank: 32 576 forint a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő 1 977 960 forint

Cetelem: 33 291 forint a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő pedig 1 997 460 forint
 

Ismerd meg a személyi kölcsönöket, válaszd a legjobbat
 

Nem kell akkor sem sietned, ha a tanévkezdéshez a héten szeretnél mindent megvásárolni. Ha a dokumentáció rendben van, a hitel legfeljebb két banki munkanapon belül a számládon lesz, de egyes pénzintézeteknél ez nem több egy óránál, főleg, ha online igényelsz. Így tehát szánj időt mindenképpen a legjobb ajánlat felkutatására, hiszen egy elhamarkodott döntéssel akár több tízezer forintot is elbukhatsz.

2018-09-06