Így változnak a törlesztőrészletek januártól

A koronavírus miatti vészhelyzettel összefüggésben a kormány új rendeletet fogadott el, amellyel az újonnan felvett fogyasztási kölcsönök kamatát 5,9%-os THM-plafonnal rögzítette, de csak 2020 végéig.

Ha pénzügyi, családi költségvetési szempontból is tudatos döntést akarunk hozni személyi kölcsön felvételénél, akkor javasolt megvizsgálni a veszélyhelyzet elmúltával változó, de mindenképpen növekvő kamatok mértékét is. Azaz egyértelműen arra kell számítani, hogy magasabbak lesznek a kamatok és a törlesztőrészletek, így a kölcsön is drágább lesz.

3 verzió, jelenleg 4 bank

Három, jellemző kölcsönösszeggel és ehhez kapcsolódó futamidővel kalkuláltunk, valamint minimum havi nettó 250 ezer forintos jövedelemmel, amit az ügyfél a kiválasztott bankba utalja. Az mindegyik esetében megállapítható, hogy a 2021 januárjától változó THM-ek és törlesztőrészletek, így a teljes visszafizetendő összegek már nagyobb szórást mutatnak a különböző banki ajánlatok között, és természetesen az is, hogy ezek növekednek.

Kalkulátorunk számítása szerint kigyűjtöttük a négy legkedvezőbb, elérhető hitelt.

1 millió Ft, 60 hónapra

1 millió forint 60 hónapra

Jellemzően a bankok 18 éves korhatárhoz kötik az igénylést, de olyan is előfordul, mint az Erste Bank esetében, ahol csak 23 évesen igényelhetünk először ilyen kölcsönt. A Budapest Bank a legjobb ajánlathoz ennél a kölcsönösszegnél legalább 1 éves munkaviszonyt kér, valamint havi nettó 400 ezer forintos igazolt jövedelmet.

3 millió Ft, 72 hónapra

3 millió forint 72 hónapra

Ekkora összegnél már a Raiffeisen Bank is a havi nettó 400 ezer forintos jövedelmet írja elő a hiteligényléshez, míg az OTP 6 hónapos munkaviszonyt szab feltételül.

5 millió Ft, 72 hónapra

5 millió forint 72 hónapra

Ebben az esetben a Raiffeisen Bank 50 ezer forintos hitelbírálati díjat számol fel.

Reális, piaci kamatok jönnek 2021-től

Az látható a különböző, kalkulált eredményekből, hogy a 2020-as maximalizált 5,9%-os THM-plafonja valóban nagyon kedvező lehet a személyi kölcsönök esetében, azonban a sok bizonytalanság miatt is érdemes megfontolni a mostani időszakban a hitelfelvételt, hiszen jelenleg még mindig nem látható előre, merre fog elmozdulni a gazdaság. Emiatt a bankok jó eséllyel “követhetik” a folyamatosan változó helyzetet, azaz az év hátralevő részében előjöhetnek újabb hiteltermékekkel, figyelembe véve a gazdasági-társadalmi helyzetet, attól függően, hogy a hazai gazdaság szempontjából az optimistább vagy pesszimistább forgatókönyv látszik-e megvalósulni.

Összességében azonban az jól látható, hogy a kölcsön nagyságától és a futamidőtől függően a 2021-től esedékes kölcsönök THM-je minden, érintett bank esetében emelkedik, van olyan, ahol akár a duplájára is nő.

Ezért javasolt akár egy idei kölcsönfelvételnél a 2021-től esedékes THM-ekkel és magasabb törlesztőrészletekkel kalkulálni, hogy a végén ne érje meglepetés a hitelfelvevőt.

2020-05-08