Miért gond, ha készpénzben kapod a fizetésedet?

Bár egyre több jogszabály szűkíti a készpénzes használatot, és támogatja a bankkártyás vagy banki utalálos fizetést, mégis gyakran előfordul, hogy az emberek inkább a készpénzes vásárlásokat favorizálják. Ezt erősítheti az is, amikor a munkavállalók a jövedelmüket készpénzben kapják meg. Ez azonban sok problémát okozhat egy későbbi hitelfelvételnél.

A hazai bankok hitelképesség-vizsgálata során pozitív elbírálást jelent, sőt egyes esetekben még elvárás is a rendszeres havi jövedelem lakossági folyószámlára való utalása. (Arról, hogy mi kell még a személyi kölcsön igényléséhez, ebben a cikkben írtunk.) Ez erősíti az ügyfelek jövedelmi helyzetének átláthatóságát is, amely a bankok részéről fontos bizalmi faktor.

Jövedelem készpénzben

Amennyiben egy munkáltató kiköti, hogy inkább készpénzben fizeti ki a munkavállaló jövedelmét, egy későbbi hitelfelvételnél ezt a bizalmi faktort veszítheti el az ügyfél.

A készpénzes jövedelem kifizetés esetében persze arra is érdemes odafigyelni, mert “az ördög nem alszik”, hogy a munkáltató bejelentette-e a munkavállalót, és valóban úgy, abban a formában, ahogyan megállapodtak, vagy ahogyan a munkaszerződésben is rögzítették. Minden feketén kifizetett “jövedelem” láthatatlan a bankok számára és több személyes, jogi kockázatot is jelenthet a munkavállaló számára.

Ha a munkáltató készpénzben fizeti ki a jövedelmet, jellemzően csak abban az esetben fogadja ezt el a bank, ha a járulékokat is megfizetik utána, és ezt tartalmazza és bizonyítja a hitelfelvételhez bekért munkáltatói igazolás is. Ebben az esetben a bankok be szokták kérni az előző évi NAV jövedelemigazolást is.

A személyi kölcsönöknél elsősorban a rendszeres havi jövedelem számít

Ez különösen igaz a személyi kölcsönök esetében, hiszen ekkor a bankok kifejezetten csak a rendszeres havi jövedelem fedezetére támaszkodva vállalják a hitel finanszírozását, azaz nincs például másik biztosíték, mint egy ingatlanra bejegyzett jelzálogjog.

Például egy 60 hónapos futamidőre felvett, 1 millió forintos személyi kölcsön esetében látható, hogy jelenleg a Budapest Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen Bank elvárja a hitelt finanszírozó bankhoz vinni a rendszeres havi jövedelmek átutalását, míg a Cetelem, az Erste Bank és az OTP Bank nem kéri. Ez persze nemcsak azt jelenti, hogy a másik banknál kezelt lakossági folyószámládat kell átvinned, amivel akár olcsóbban is kaphatod a személyi kölcsönt, hanem eleve kizáró ok, ha a jövedelmedet nem banki átutalással, hanem készpénzben kapod.

Mindent egybevetve a készpénzben kapott jövedelem inkább nehezíti a személyi kölcsön felvételét, ezért érdemes folyószámlára kérni a bér átutalását.

2020-07-06