Milyen dokumentumokra van szükség a személyi kölcsön igényléshez?

 

„Igényelj személyi kölcsönt mobilon keresztül!” „24 órán belül folyósítjuk a hitelt!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel hirdetik a személyi kölcsönöket a bankok, de vajon hihetünk-e nekik? Valóban ennyire egyszerű szabad felhasználású hitelhez jutni? A válasz bonyolultabb egy egyszerű igennél vagy nemnél: fogalmazzunk úgy, hogy ha minden a rendelkezésünkre áll a megfelelő pillanatban, akkor igen, ennyire egyszerű a hiteligénylés. A kutya a dokumentumok beszerzésénél van elásva, erről készítettünk egy átlátható összefoglalót.

Szabad felhasználású személyi kölcsönt igényelni még soha nem volt ennyire egyszerű. Online, telebankon keresztül, személyesen és akár itt, a Személyi Kölcsön oldalon is elindíthatjuk a folyamatot, de ami minden esetben nélkülözhetetlen, az a szükséges dokumentumok összegyűjtése az igénylés előtt.

Ezek a dokumentumok kellenek  a személyi kölcsönhöz igényléshez

Személyi kölcsön igénylése előtt  egyszerűen összegyűjthetjük a szükséges dokumentumokat, de arra figyeljünk, hogy minden igazolást olyan formában nyújtsunk be, ahogyan azt a bank kéri. 

Személyes okmányok: személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél. Fontos, hogy ezek közül legalább az egyik érvényes legyen, különben nem fogadja be a bank az igénylést. Ha a bankban derül ki, hogy lejárt a személyid, akkor minél hamarabb meg kell újítanod.

Érvényes lakcímkártya: ha hazai bankban szeretnél hitelt igényelni, akkor szükséged lesz magyarországi bejelentett lakcímre is.

Munkáltatói jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól kell kikérni, és figyelni kell arra, hogy az igénylés pillanatában ez a dokumentum nem lehet 30 napnál régebbi. Ha ennél korábbi dátum szerepel a papíron, akkor újat kell kérni. A bankok a legtöbb esetben a weboldalukra is feltöltenek egy nyomtatványt, amit a munkáltatónak kell kitölteni.

Bankszámlakivonat: erre akkor van szükség, ha nem annál a banknál igényeljük a hitelt, ahol a bankszámlánk is van. A bankok általában 3-6 hónapra visszamenőleg kérik a számlakivonatot. Ha több bankszámlánk is van, akkor mindegyikről be kell mutatni a kivonatot.

Adóazonosító: jó, ha ez az okmány is nálunk van a banki ügyintézés során.

Hiteligénylő lap: a hiteligényléssel kapcsolatos információkat a bank által adott űrlapon tudod megadni. Ez a dokumentum szintén elérhető és letölthető a legtöbb bank weboldaláról, de a kitöltésre a bankfiókban kerül sor, az ügyintézővel együtt - kivéve, ha online kötöd meg a szerződést.

További dokumentumokat is kérhetnek a bankok

A fentiekben az alapesetet írtuk le, de ennél akár több dokumentumra is szükség lehet, például ha egyéni vállalkozóként vagy nyugdíjasként szeretnénk hitel felvenni.

NAV által kiállított jövedelemigazolás: ezt a dokumentumot mindenképpen ki kell kérni a NAV-tól, ha vállalkozóként igénylünk hitelt. Egyéni vállalkozóként általában egy lezárt évvel legalább rendelkeznünk kell ahhoz, hogy hitelhez jussunk, és be is kell mutatnunk a vállalkozás eredményeit.

NAV 0-s igazolás: ez a dokumentum azt bizonyítja, hogy nincs adótartozásunk.

Őstermelői igazolvány: ezt értelemszerűen akkor kell bemutatni, ha őstermelőként vágunk bele a hiteligénylésbe.

Névre szóló befizetett közüzemi számla, telefonszámla: ha nem a hitelező banknál tartjuk a pénzt, vagy csekken keresztül intézzük a számlák befizetését, akkor a bank kérheti, hogy igazoljuk a közüzemi számlák vagy a telefonszámla legutóbbi kiegyenlítését. 

Ne felejtsük el, hogy ha nem egyedül veszünk részt a hitelügyletben, hanem társigénylőt, adóstársat is bevonunk a szerződésbe, akkor nemcsak a saját dokumentumainkat kell megadni, hanem a másik félét is.

Egy hiányzó dokumentum napokkal meghosszabbítja a folyamatot

Ha a bank által kért dokumentumok valamelyike hiányzik, vagy nem megfelelő formátumú, akkor a bank nem biztos, hogy befogadja az igénylést. Ha kevésbé fontos dokumentumról van szó, akkor el tud indulni a hiteligénylés, de a bank hiánypótlást fog kérni. A hiánypótlás alatt a hitelbírálat szünetel, és csak akkor indul újra, ha eljuttattad a bank felé a hiányzó dokumentumot.

Melyik banknál a leggyorsabb az ügyintézés?

Néhány bank engedékenyebb a dokumentumok terén, ami felgyorsíthatja a folyamatot. A Providentnél például nem mindent esetben kötelező a bankszámlakivonat, a lényeg, hogy valamilyen formában igazold a bevételed. Ezenkívül gyorsabban juthatunk személyi kölcsönhöz, ha annál a banknál vesszük fel a hitelt, ahova egyébként is érkezik a fizetésünk, hiszen már ismerik az adatainkat és a számlaforgalmunkat is.

A dokumentumok összegyűjtése után az ügyintézés akkor a leggyorsabb, ha olyan bankot választunk, ahol a teljes folyamatot el tudjuk intézni online. Az ügyfélazonosítás ilyenkor videóhíváson keresztül történik, a szükséges dokumentumokat pedig a bank erre a célra kialakított online felületére tölthetjük fel. Ebben a cikkben írtunk bővebben az online hiteligénylés részleteiről.

Ne a szükséges dokumentumok alapján döntsünk!

Az ügyintézés kényelme sokat számít hiteligénylésnél, de nem feltétlenül ez a legfontosabb szempont. Elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy mennyibe kerül a hitel; ezt a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató árulja el nekünk. Minél alacsonyabb a THM, annál kevesebbet kell fizetnünk a tőketartozáson felül.

Nézzük meg a legkedvezőbb ajánlatokat a személyi kölcsön piacon! A Személyi Kölcsön kalkulátorral azokat az ajánlatokat hasonlítottuk össze, amelyek akár 150 000 forint jövedelem alatt is elérhetőek. Az igényelt hitelösszeg 1 500 000 forint, 60 hónapos futamidővel.

A CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsönét 11,73 százalékos THM-mel vehetjük fel. A havi törlesztőrészlet 32 720 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 963 200 forint. Az igényléshez nettó 120 000 forintos jövedelemre van szükség. Az ügyintézés kifejezetten gyors, a telefonos előbírálat mindössze 10 percet vesz igénybe. 

A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 12,79 százalékos THM-től érhető el, a havi törlesztőrészlet 33 102 forint, a teljes visszafizetendő összeg 2 001 120 forint. Ennél az ajánlatnál évente egy törlesztés elhalasztható.

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöne új ügyfeleknek akár számlanyitás nélkül igényelhető. A THM 13,41 százalék, a havi törlesztőrészlet 33 329 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 023 120 forint.

2019-09-27