Egyre több banknál elérhető az online hitel

2017 júliusa óta nyithatunk bankszámlát online, tavaly óta pedig személyi kölcsönt is tudunk úgy felvenni, hogy nem kell bemennünk a bankfiókba, és papírokat sem kell kitöltenünk. Bár még csak az első negyedév telt el, már több bank is jelentkezett idén a fejlesztéssel. Megnéztük, hogy milyen előnyei vannak az online igénylésnek, és hogy melyik banknál hogyan történik a papírmentes személyi kölcsön igénylés.

Az online hiteligénylés előnyei

Az online hiteligénylés gyorsabb, mint a hagyományos

Az online megoldásoknál az igénylési idő is rövidebb, ami azt jelenti, hogy az igényléstől számítva akár 24 órán belül megtörténhet a folyósítás. A kalkulációval és az adataid megadásával nem kell megvárnod a bank nyitvatartását, ezenkívül a hiteligényléshez szükséges igazolásokat is online tudod feltölteni. Az ügyintézés során az egyetlen időhöz kötött lépés az ügyfélazonosítás, mivel ezt a választott bank munkatársa végzi. Több banknál van erre lehetőség akár a munkaidőn kívül is - hétvégén nem, de hétköznap este általában megoldható.

Kényelmes: a karosszékből is igényelhetsz hitelt

A hiteligényléshez nem kell bemenned a bankfiókba, így megspórolhatod a sorban állást és az ügyintézési időt is úgy ütemezheted, ahogy szeretnéd. Az igénylés teljes folyamatához elég, ha megfelelsz a feltételeknek, megvannak a szükséges dokumentumok, és van stabil internetkapcsolatod. Van olyan bank, ahol kifejezetten a mobilra vagy a tabletre letölthető mobilalkalmazáson belül tudod intézni a hiteligénylést, így ha nincs laptopod vagy személyi számítógéped, akkor sem kell lemondanod a kényelmes ügyintézésről.

Környezetbarát, nem kell papírokat kitöltögetned

A hiteligénylés minden lépése bonyolítható online, még a szerződéskötés is, így nem kell kinyomtatnod semmit és bevinned a bankba vagy postára adni. Az aláírás ebben az esetben egy egyedi elektronikus kód megadásával történik. Természetesen intézheted a szerződéskötést papír alapon is, ha számodra ez a kényelmesebb megoldás, az elektronikus út csak egy a lehetőségek közül.

Jelenleg csak a szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében van lehetőség az online igénylésre. Ezek a konstrukciók jellemzően fix kamatozásúak, ami azt jelenti, hogy a futamidő végéig ugyanakkora havi törlesztőrészletet kell fizetned. Az igényelt összeg szabadon felhasználható, arra fordítod, amire szeretnéd. A hitelképesség vizsgálatnál a bank csak a jövedelmedet fogja vizsgálni, önerőre és ingatlanfedezetre nincs szükség.

Ezeknél a bankoknál tudsz online személyi kölcsönt felvenni

CIB Bank - mobilon 7 perc a hiteligénylés

A CIB a technológiai fejlesztéseket tekintve az élen jár a magyar piacon, és a papírmentes, online hiteligénylésnél is az elsők között volt 2018-ban. Azok, akik korábban is a CIB mobilalkalmazását használták a bankolásra, akár 7 perc alatt leadhatták hiteligényüket, 2018 novembere óta pedig azok számára is elérhető az online személyi kölcsön, akik nem álltak korábban szerződésben a hitelintézettel.

Ha a CIB mobilalkalmazáson keresztül szeretnéd megkötni a szerződést, akkor előtte nyitnod kell a CIB-nél egy díjmentes folyószámlát, amelyre a fizetésed érkezni fog. A bankszámla és a hozzá tartozó bankkártya az igényléstől számított első évben díjmentes. Azoknak az ügyfeleknek, akik az online megoldásokat preferálják, a CIB különböző kamatkedvezményeket is kínál.

K&H Bank - online igénylés számlanyitás nélkül

A K&H Banknál úgy vehetünk fel 300 000 Ft és 1,5 millió forint közötti szabadon felhasználható személyi kölcsönt, hogy nem vagyunk a bank ügyfelei. Ha már van K&H-s szerződésünk, az online igényelhető összeg 3 millió forint is lehet. Az igénylés minden lépése online történik.

A kalkuláció után a személyes adatok megadása következik, illetve a hiteligényléssel kapcsolatban is meg kell adnod néhány információt. A bankszámlaszámodat is kérni fogja a bank, ugyanis a számodra utalt 1 forint mellett fogod megtalálni a közleményben azt a 8 jegyű kódot, amelyre szükséged lesz az azonosítás megkezdéséhez.

Ezután történik meg az ügyfélazonosítás videóhíváson keresztül. Ha itt minden rendben volt a hitelbírálat során és elfogadtad a bank ajánlatát, akkor már csak a szerződéskötés van hátra, amely egy digitális kóddal történik meg. A bank legkésőbb a szerződés hatályba lépését követő banki munkanapon utalja számodra a kölcsönt.

OTP Bank - kamatkedvezmény online hiteligényléskor

A legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező magyar banknál a netbankon keresztül korábban is lehetett személyi kölcsönt igényelni, tavaly év végén azonban ők is elérhetővé tették az online hiteligénylés lehetőségét azok számára is, akiknek a jövedelme nem OTP-s bankszámlára érkezik, de rendelkeznek OTPDirekt szerződéssel.

Az OTP Banknál az online hiteligénylés nemcsak kényelmes, hanem anyagilag is megéri, hiszen minden hiteligénylő, aki online kezdeményezi a folyamatot, kamatkedvezményben részesül. Így közel 100 000 forintot is spórolhatsz 3 millió forintos hitelösszegnél, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük.

Cofidis - videós azonosítással gyorsabb

A Cofidisnél tavaly már lehetett videós azonosítással hitelt felvenni, de kezdetben a szerződés aláírása az azonosítással egy időben, papír alapon történt. 2019-től már elektronikus aláírásra is van lehetőség, így nem kell a szerződést kinyomtatni. Az online igénylés abban az esetben lehetséges, ha nem vonunk be a hitelszerződésbe társigénylőt, és nem kötünk hitelfedezeti biztosítást.

A CIB-hez hasonlóan a Cofidisnél is le kell töltened az igényléshez a bank saját mobilapplikációját, amelyen keresztül az adatok megadását követően megtörténik a videós azonosítás. Az igényléshez szükséges dokumentumok feltöltését is az applikáción keresztül tudod elvégezni.

Az online hiteligénylés feltételei

A személyi kölcsön online igénylésének a feltételei nem sokban különböznek a hagyományos igénylés kritériumaitól. Nézzük meg, melyek ezek:

 • el kell érned a bank által meghatározott minimum életkort,

 • magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkezned,

 • rendszeres, munkából származó jövedelem,

 • a havi nettó jövedelemnek el kell kérnie a választott bank által meghatározott összeget,

 • fontos, hogy ne szerepelj a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján.

Az igényléskor online feltöltött dokumentumok alapján fogja ellenőrizni a bank, hogy megfelelsz-e a feltételeknek. Ahhoz, hogy a hiteligénylés sikeres legyen, a következő dokumentumokat kell összegyűjtened:

 • érvényes személyazonosító okmány - személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél,

 • lakcímkártya,

 • adókártya,

 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, amit a jelenlegi munkahelyeden állítanak ki,

 • ha vállalkozó vagy, akkor szükséged lesz a NAV által kiállított jövedelemigazolásra,

 • ha nyugdíjas, akkor be kell mutatnod a nyugdíjas igazolványodat vagy a nyugdíj kifizetéséről szóló igazolást.

Ha nem annál a banknál veszed fel a hitelt, ahol a folyószámlád van, és más bankhoz érkezik a jövedelmed, akkor ezeken felül a hitelező bank bekérhet tőled további dokumentumokat is, például bankszámlakivonatot és 30 napnál nem régebbi közüzemi számla befizetését is igazolnod kell.

Kalkulálj, és válaszd a legjobb személyi kölcsönt!

Segítségül hívtuk a Személyi Kölcsön kalkulátort, és megnéztük, hogy melyik ajánlat éri meg legjobban, ha online szeretnénk kölcsönt felvenni.

Ha egy millió forintot szeretnénk felvenni 48 hónapra, akkor az online megoldást is kínáló bankok közül a CIB Előrelépő személyi kölcsöne jó megoldás lehet. A THM 8,17 százalék, a havi törlesztő részlet 24 356 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 169 088 forint. Ennek az ajánlatnak az eléréséhez 250 ezer forintos jövedelemre van szükség. A K&H Bank kiemelt személyi kölcsöne 8,85 százalékos THM-mel veheted fel, ebben az esetben a havi törlesztő részlet 24 174 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 183 392 forint lesz.

Bár egy online hiteligénylés leadása mindössze néhány percet vesz igénybe, a megfelelő hitel kiválasztására ennél mindenképpen több időt fordítsunk. Érdemes mindig egy hitelkalkulátorral összehasonlítani az ajánlatokat, hogy a lehető legkedvezőbb kölcsönből valósíthassuk meg céljainkat.

2019-04-01