Jövedelemigazolás: online a NAV-tól, egyenesen a banknak

 

2020. február közepétől tette elérhetővé a NAV az online jövedelemigazolás lehetőségét, amely számottevően megkönnyítheti a hitelfelvevők adminisztrációs terheit. 

Hitelfelvétel során a bankok a hitelt kérelmező jövedelmi helyzetét is vizsgálják az eljárás során. Ilyenkor a hitelfelvevő rendszeres bevételeit, jövedelmét bankszámlakivonattal, munkáltatói, vagy éppen egyéni vállalkozó esetében NAV-tól kért jövedelemigazolással tudja bizonyítani. Mindez pedig személyes ügyintézést igényel, sorban állást, valamint várakozást az igazolás megérkezéséig, ráadásul papír alapon.

Erre nyújt most segítséget a hitelfelvevőknek az  új online lekérhető NAV jövedelemigazolás szolgáltatásával.

NAV, KHR, eBEV

A NAV nemrégiben azonban úgy döntött, elérhetővé teszi online módon is a jövedelemigazolások igénylését, ráadásul úgy, hogy az ügyfélnek csupán a kérelmezést kell elindítania ügyfélkapuján keresztül, ezt követően a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egyenesen az ügyfél által megadott bank számára hozzáférhetővé teszi az igazolást. Így ténylegesen leegyszerűsödik az eljárás, minden szereplő nyertes pozícióba kerül.

Fontos tudni, a NAV másik kifejezéssel is él, a jövedelemigazolás mellett a keresetkimutatás kifejezést is használja, ez ne tévessze meg a kérelmezőt, a kettő ugyanaz.

Nyolc kattintás, és úton van a jövedelemigazolás

Az eBEV-portálra való (ügyfélkapus) belépés után a szolgáltatások almenüpont legalsó linkjén („keresetkimutatás lekérdezés”) lehet az ügyet tovább folytatni. 

Amikor a lekérdezés megtörténik, az elfogadás és továbbküldés gombra kattintva könnyedén kiválaszthatjuk a hitelnyújtó bankot is. Március közepén az igazolást egyelőre a:

  • COFIDIS

  • CIB Bank

  • K&H Bank 

  • Unicredit Bank 

számára lehet továbbküldeni.

2020-03-23