Mi kell a személyi kölcsön felvételéhez?


Nem véletlenül vált a lakossági kedvencévé a személyi kölcsön, amelyből az elmúlt évekhez képest rengeteget vesznek fel: gyorsan és gond nélkül lehet igényelni és szinte órákon belül a számládon lehet a pénz, ha átmész a hitelbírálaton. Nem viccelünk: van, aki azt ígéri: 7 perc alatt kaphatsz pénzt. De mi kell ahhoz, hogy ez valóban így legyen? Segítünk összeszedni mindent, amit a bank kérhet tőled.
 

Az alapok – ki vehet fel személyi kölcsönt?
 

Hitelt gyakorlatilag az kaphat, aki megfelel a bankok által támasztott követelményeknek, tehát elég magas pontszámot kap a hitelbírálat során. Minél jobb adósnak tekint a bank, annál jobb feltételek mellett kaphatsz kölcsönt.
 

Hogy állapítja meg a bank, hogy milyen adós vagy? Vannak általános feltételek, amelyeket teljesítened kell:
 

 • minimum 18 évesnek kell lenned

 • cselekvőképesnek

 • és rendelkezned kell megfelelő jövedelemmel
   

Ezzel nagyjából fel is soroltuk a legfontosabb kritériumokat, de természetesen a pénzintézetek hátsó szobáiban jóval alaposabban elemzik, hogy milyen a pénzügyi helyzeted. Ahhoz, hogy az elemzés megtörténjen, le kell adnod néhány fontos dokumentumot.
 

Mi az, ami a legtöbb bank kér a személyi kölcsönhöz?
 

A felvételi szabályok ugyan bankonként változnak, ám van, ami mindenhol ugyanolyan. Például az, hogy
 

 • Személyazonosító iratokkal igazolod magad


Egyértelmű: személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal tudod igazolni magad a banknál, így ezekre feltétlenül szükséged lesz. A bank ezekről fénymásolatot készít, amelyeket az aláírásoddal hitelesítesz.
 

 • Jövedelemigazolás a bevételeidről
   

A banknak tudnia kell, hogy milyen igazolt jövedelemmel rendelkezel. Mivel törvény írja elő, hogy csak úgy adhat kölcsön, ha van rendszeres jövedelmed, ezért igazolnod kell, hogy kapsz fizetést valahonnan. Ehhez kell a munkáltatói igazolás, amelyet alkalmazottak igényelhetnek. A munkáltatói nem lehet 30 napnál régebbi. Más dokumentumra van szükséged, ha nyugdíjasként akarsz igényelni. Ilyenkor a nyugdíjszelvényt és nyugdíjas igazolványt kell bemutatnod, vállalkozóként pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított jövedelemigazolást kell leadnod az előző lezárt üzleti évről.
 

 • Egyéb dokumentumok
   

Az azonosító igazolvány és a jövedelemigazolás két olyan dokumentum, amelyre mindenképp szükséged lesz. Ezen felül viszont vannak olyan esetek, amikor további papírokra van szükség: például jelzálogalapú személyi kölcsönnél felértékeli az ingatlant, amelyet fedezetként bevonhatsz. Ehhez viszont egy halom új igazolásra van szükséged:
 

 • tulajdoni lap

 • használatbavételi engedély

 • értékbecslés

 • adásvételi szerződés

 • alaprajz

 • közjegyzői okirat
   

Nem csak a bevételeidet, a kiadásokat is igazolni kell: ha nem a számlavezető bankodnál veszed fel a kölcsönt, szinte mindig kérnek egy legalább három, de legtöbbször hat hónapra visszamenő bankszámla kivonatot, ha az nem elég a kiadások megállapításához, akkor még névre szóló közüzemi számlákat is le kell adnod. Ha van más hiteled, akkor egy úgynevezett fennálló tőketartozásról szóló igazolást is le kell adnod, amelyet a hitelező bank állít ki.
 

Ha mindezek a dokumentumok megvannak, már csak a bank formanyomtatványait kell a pakk mellé csapnunk, és minden meg is van a folyamathoz. Érdemes előre gondolkozni, hiszen, ha hamarabb megvannak a papírok, a kölcsön is gyorsabban landol a számládon.
 

Személyi kölcsön a leggyorsabban – be sem kell menni a bankba?
 

Ha nem akarsz a papírokkal bíbelődni és a bankban sem szeretnél órákat várni, a mobiltelefonod lehet a barátod. Ugyan egyelőre még csak az OTP Bank és a CIB Bank kínál ilyen kölcsönt, de ügyfeleiknek van módjuk arra, hogy online, a gép előtt vagy a mobiltelefonon igényeljenek személyi kölcsönt. A folyamat során a személyes adatokat kell megadni, a háttérben pedig lefut a hitelminősítés is: mivel csak ügyfelek igényelhetnek, így nincs szükség extra dokumentumokra. A két bank nagyot ígér: az OTP Banknál akár 40 perc alatt, a CIB-nél pedig megdöbbentő 7 perc alatt már a számládon lehet a kölcsön.
 

Ha kevésbé vagy digitális mágus, akkor is érdemes legalább egy online hitelkalkulációt végezni, hiszen kölcsön és kölcsön között igen nagy különbségek lehetnek. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és nézd meg, hogy melyik lehet a legolcsóbb és igényelj okosan!

2017-09-25