Síelni mennél, de túl költséges? Van megoldás!

Idén túl hosszúra nyúlt nálunk a vénasszonyok nyara, de a környező országok síparadicsomaiban már leesett az első hó, és a sípályák is készülnek a telelő turistákra – sok helyen november végén indul a szezon. A síelés nem a legolcsóbb mulatság, talán jobban megterheli a családi kasszát, mint egy szimpla nyaralás, így felmerül a kérdés, hogy miből finanszírozzuk az utazást. Utánajártunk, miként tudod csökkenteni a költségeket, a Személyi Kölcsön kalkulátorral pedig azt is megnéztük, hogy melyik bank személyi kölcsön ajánlatával járnál a legjobban, ha külső pénzügyi segítséget vennél igénybe.

Még nem voltam síelni, mennyibe fog ez nekem kerülni?
 

Az első, amit célszerű eldönteni, hogy hova szeretnél elutazni síelni: bőven van választék hazai és külföldi sípályáknál is, így érdemes utánanézni a legjobb helyeknek, mielőtt bármelyik mellett is elköteleződnél. Bár hazánkban is működnek sípályák, a földrajzi elhelyezkedés és az időjárási viszonyok miatt a szomszédos Ausztriában, Szlovéniában, vagy akár messzebb, Olaszországban vagy Franciaországban értelemszerűen hóbiztosabb pályák közül válogathatsz. Ezekkel a költségekkel kell számolnod, ha síelést tervezel a közeljövőben:

Az utazásra fordított összegnél vedd figyelembe, hogy a benzin ára eltérő lehet az egyes országokban, így akár pénzt is spórolhatsz a tankolásnál, ha az olcsóbb helyeken töltöd tele a tankot. Az útiköltség mellett a szállás a másik alap kiadás a síelésnél: ez elsősorban attól függ, hogy melyik országban, hány napos kirándulást tervezel, illetve hogy milyen ellátást veszel igénybe.

A különböző országokban megtalálható sípályákon nagy különbségek lehetnek a pályabérleti díjak között. A sielok.hu szavazása alapján a legjobb síterepnek választott osztrák Ischglben található Silvretta Arenában a felnőtt napijegy 50 euró, de ennél valamivel olcsóbban is találhatunk jó síterepet a nyugati szomszédoknál. Ha ennél messzebbre megyünk, például a franciaországi Tignes-be, a napijegy akár 60 euró is lehet, de a legmélyebben akkor kell a zsebünkbe nyúlni, ha Svájc az úti cél: a legjobb pályákon a napijegy akár 92 svájci frankba is kerülhet, ami 80 eurónak felel meg a jelenlegi árfolyam szerint. Utazás előtt érdemes utánanézni a kedvezményes bérleteknek, hiszen egy jó ajánlattal akár több tízezer forintot is spórolhatsz.

Ha először készülsz síelni, az egyik legnagyobb kiadást a megfelelő felszerelés beszerzése jelenti. A síléc, a sícipő, a botok, a sisak és a síszemüveg ára összeadva simán elérheti a 150 000 forintot, és ehhez még hozzájön a megfelelő ruházat is, ami szintén nem két fillér. Olcsóbban megúszhatod, ha használtan vásárolod meg, ami kell, vagy ha csak az utazásra bérled ki, amire szükséged van – ez azok számára célszerű, akiknek nincsenek nagy tervei a síeléssel. Itthon egy teljes síszett bérlésének a napi díja mindössze néhány ezer forint, amivel jelentősen lefaraghatsz a költségekből.

Ha teljesen kezdőként vágsz neki az utazásnak, célszerű részt venni egy felkészítő tanfolyamon: magánórákat körülbelül 4-5000 forintos áron tudsz venni itthon, de van lehetőség a csoportos oktatásra is, ami valamivel olcsóbb.

Láthatjuk, hogy még az alacsonyabb árkategóriájú sípályákat és felszereléseket figyelembe véve is több százezer forintba kerül egy sítúra, ha pedig családdal tervezitek az utazást, a költségek csak még feljebb kúsznak.

Ha saját zsebből nem megy: egy kedvező személyi kölcsön segíthet
 

Ha a végösszeg nem fér bele a családi költségvetésbe, de az élményt semmiképp nem szeretnéd kihagyni, jól jöhet a külső pénzügyi segítség. Erre a legjobb megoldás egy szabadon felhasználható személyi kölcsön: az igénylés folyamata az utóbbi években egyre gyorsabbá vált, köszönhetően a folyamat egyszerűsítésének és az online banki felületek fejlesztésének. Maga az igénylés online akár néhány perc alatt végrehajtható, és ha mindent rendben talál a bank, a folyósítás akár kettő napon belül megtörténhet.

A felvehető hitelösszeg általában 500 000 forint és 10 000 000 forint között van – ez bankonként eltérő lehet, így az igénylés előtt mindenképp érdemes utána nézni, hogy melyik bank mit kínál ezen a téren. A futamidő felvett összegtől és a havi nettó jövedelmedtől függően változhat: akár 12 hónap alatt is visszafizetheted a felvett személyi hitelt, ám ha jobban beosztanád a törlesztőrészleteket, egészen 96 hónapig, azaz 8 évig is törleszthetsz.

A legtöbb személyi kölcsön szabadon felhasználható, ami azt jelenti, hogy a bank felé nem szükséges igazolnod, hogy mire költötted el a felvett összeget, még akkor sem, ha magasabb, akár több millió forintos összegről van szó. Ez jelentősen leegyszerűsíti az igénylést összehasonlítva például a lakáshitelekkel, ahol ingatlanfedezet bevonására van szükség.

Használd a Személyi Kölcsön Kalkulátort és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot! A kalkulátor megmutatja, hogy mekkora különbségek vannak a hitelek teljes visszafizetendő díjai között. Érdemes szétnézni, mert a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

A legfontosabb feltételek: a jövedelem és a szükséges igazolások
 

Hiteligénylésnél a legjobb ajánlatok eléréséhez stabil munkahelyre és magas fizetésre van szükséged, hiszen minél biztosabb, hogy rendben tudod fizetni a havi törlesztőrészletet, annál kisebb kockázatot jelentesz a banknak. A hitelintézetek számára a következő szempontok fontosak:

  • legyen folyamatos, bejelentett munkaviszonyod – általában három vagy hat hónapot várnak el a bankok, de van, ahol azt is elfogadják, ha csak egy hónapos munkaviszonyról van munkáltatói igazolásod,
  • a fizetésednek el kell érnie a bank által meghatározott minimum összeget – ez a legtöbb esetben 70 000 és 150 000 forint között van, a legkedvezőbb ajánlatokat viszont akkor érheted el, ha a nettó havi jövedelmed eléri a 250 000 forintot,
  • lehetőleg határozatlan idejű szerződésed legyen – az sem jelent problémát, ha a határozott idejű szerződésed a futamidőn túl tart, vagy ha igazolni tudod, hogy a szerződést újra és újra megkötik veled.

Ha a bank által szabott feltételeknek megfelelsz, nincs más hátra, mint összekészíteni a szükséges dokumentumokat az igényléshez:

  • érvényes fényképes igazolvány, ez lehet személyigazolvány, jogosítvány vagy útlevél,
  • lakcímet igazoló okmány,
  • adóazonosító,
  • 30 napnál nem régebbi névre szóló és befizetett közüzemi számla,
  • munkáltatói és jövedelemigazolás,  
  • ha vállalkozó vagy, szükséged lesz a NAV által kiállított jövedelemigazolásra,
  • ha nyugdíjas vagy, nyugdíjas igazolványt vagy nyugdíjigazolást kérhetnek a bankok.

Ha ezek a dokumentumok nálad vannak az igényléskor, felesleges köröket spórolhatsz meg. A hitelező bank ezekről az iratokról másolatot készít az engedélyeddel, és megkezdődik a hitelbírálat.

Melyik a legkedvezőbb személyi kölcsön a piacon?
 

A Személyi Kölcsön Kalkulátorral könnyedén beállíthatod, hogy milyen feltételekkel szeretnéd ezt megtenni: a hitelösszeg beállítása után kiválaszthatod, hogy milyen hosszú futamidőre vállalod a hitelt, illetve hogy 250 000 Ft alatt vagy felett keresel - ahogy írtuk korábban is, általában ez az összeg a vízválasztó a bankoknál, hogy elérhesd a kedvezőbb kamatozású konstrukciókat is. További kedvezményeket jelenthet, ha vállalod, hogy a fizetésedet a kiválasztott bankba utaltatod, de ez nem minden hitelintézetnél feltétel. Most, hogy mindent beállítottunk a kalkulátorban, nézzük meg a legjobb ajánlatokat!

Tegyük fel, hogy a várva várt síeléshez 1 millió forint hitelt szeretnél igényelni, 60 hónapos futamidővel, úgy, hogy a havi nettó bevételed nem éri el a 250 ezer forintot és a folyószámlád sem a hitelező banknál van. Ebben az esetben a legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatot a CIB Bank kínálja az ügyfelek részére, de ehhez legalább 120 000 forintos rendszeres jövedelem szükséges. A THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató 11,73 százalék, a havi törlesztőrészlet 21 814 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 308 840 forint.

A Raiffeisen Banknál 7 millió forintig tudsz hitelt felvenni szabad felhasználás mellett, 12,28 százalékos THM-mel. A havi törlesztő ebben az esetben 21 717 forint, a futamidő végén pedig összesen 1 318 620 forintot fizetsz vissza, ha emellett az ajánlat mellett döntenél.

A K&H Bank szabad felhasználású személyi kölcsöne 13,70 százalékos THM-mel igényelhető, 22 239 forintos havi törlesztőrészlettel. A teljes visszafizetendő kölcsön összege 1 362 480 forint.

Kedvezőbb ajánlatokat érhetsz el, ha a havi nettó jövedelmed eléri a 250 000 forintot. Ebben az esetben három bank is 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval kínál kölcsönt. A CIB Bank Előrelépő kölcsöne 8,17 százalékos THM-mel és 20 218 forintos havi törlesztőrészlettel érhető el. A teljes visszafizetendő összeg 1 213 080 forint. A K&H kiemelt személyi kölcsöne 8,81 százalékos THM-et kínál, 20 033 forintos törlesztővel; ehhez az ajánlathoz azonban legalább nettó 300 ezer forintos fizetés szükséges. A teljes visszafizetendő összeg 1 230 120 forint. A Raiffeisen Bank 8,97 százalékos THM-et kínál, 20 252 forintos havi törlesztővel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 230 720 forint.

Biztosítsd be magad, és a hiteled is!
 

Ha külföldre utazol, célszerű kötni utasbiztosítást, különösen akkor, ha olyan tevékenységet végzel az utazás alatt, ami balesetveszélyes. A síelés, illetve a vele rokonságban álló snowboardozás kifejezetten a sérülésveszélyes sportágak közé tartoznak, így akkor is érdemes minden esetben biztosítást kötni, ha tapasztalt síelő vagy. A téli sportok szerelmeseinek a biztosítók külön csomagokat ajánlanak, amelyek többet nyújtanak egy átlagos utasbiztosításnál. Emiatt ezek a szolgáltatások drágábbak is, de érdemes bebiztosítani magad, hiszen akár egy kisebb baleset költségei is meghaladhatják a sítúrákra szabott biztosítás díját.

Ha te már biztonságban vagy, gondolj a hiteledre is, hiszen ha veled történik valami, akkor hiteltörlesztés menete is veszélybe kerülhet. Erre jelent megoldást a hitelfedezeti biztosítás, amit a hitelszerződésed mellé köthetsz. Ez azt jelenti, hogy ha egy olyan váratlan esemény történik, ami negatívan befolyásolja a törlesztés menetét, a biztosító átvállalja bizonyos ideig a törlesztőrészleted fizetését. Jellemzően ilyen események a munkahely elvesztése, baleset vagy betegség miatt meghiúsuló pénzkeresés, egészségromlás vagy haláleset. Ez utóbbiak bekövetkezte esetén a teljes fennálló hiteltartozást is kifizetheti a biztosító. Munkahely elvesztése esetén a biztosító akár több hónapra is átvállalja a kölcsön törlesztőrészletének fizetését. Az időtartam hossza eltérhet biztosítónként és a megkötött szerződéstől függően.

Plusz pénz állt a házhoz? Tudd le hamarabb a hiteled!
 

Ha az átlagosnál több pénzre tettél szert, érdemes átgondolni, hogy az összeget a fennálló tartozás kiegyenlítésére vagy mérséklésére fordítsd, lerövidítve ezzel a futamidőt. A bankok általában lehetőséget adnak arra, hogy előtörlessz, vagyis hogy egy összegben fizess ki több havi törlesztőrészletet. Ha a teljes hátralévő adósságodat szeretnéd rendezni, arra is van mód, ebben az esetben végtörleszteni tudod az adósságodat.

Az elő- és a végtörlesztésnek általában plusz díja van, mivel a bankok így elesnek a későbbi kamatoktól, de ki lehet fogni olyan ajánlatokat, ahol bizonyos akciók keretein belül elengedik, vagy csökkentik ezeket a díjakat.

Válaszd ki a legjobb ajánlatot - a kalkulátor segít a döntésben
 

A kalkulátorban több jellemző alapján is sorba tudod rendezni az ajánlatokat, ezek a következők:

Havi törlesztőrészlet: ezt az összeget kell a szerződésben meghatározott időközönként törlesztened a bank felé, általában havonta. A törlesztőrészlet három tételből áll össze: a tőketörlesztésnek az összegéből, a kamatból és a kezelési költségből. A havi törlesztőrészlet lehet fix és változó, attól függően, hogy fix vagy változó kamatozású hitelt veszel fel. Ha arra vagy kíváncsi, hogy melyik konstrukciónál kell havonta a legkevesebbet törlesztened, ez alapján is sorba tudod rendezni a banki ajánlatokat.

Teljes hiteldíjmutató (THM): ez a mutató a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez viszonyítva, százalékos formában megadva. A THM tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget. Nem tartalmazza viszont a kölcsön folyósításával nem összefüggő díjakat, például a késedelmi kamatot és az egyéb nem teljesítésből fakadó fizetési kötelezettségeket.

Visszafizetendő összeg: a teljes visszafizetendő összeget akkor kapjuk meg, ha összeadjuk a tőketartozás, vagyis a felvett hitelösszeg és a teljes hiteldíj összegét. Például 1 millió forintos hitelösszeg esetén, ha a teljes hiteldíj 200 000 forint, akkor a teljes visszafizetendő összeg 1 200 000 forint lesz.

A kalkulátor az általad megadott paraméterek alapján listázza a banki ajánlatokat. Az ajánlat jellemzői mellett a kalkulátorban megjelenik egy reprezentatív példa is, amely megmutatja, hogy a legnépszerűbb konstrukciókra milyen feltételek vonatkoznak. A sorba rendezés után további részleteket is megtudhatsz az ajánlatokról, mint például hogy milyen kezdeti költségekre számíthatsz, hogy fix vagy változó kamatozású hitelről van-e szó, illetve hogy milyen feltételei vannak az igénylésnek az életkort vagy az elvárt nettó jövedelmet tekintve.

A kalkulátorban látható számítások esetében a tájékoztatás nem teljes körű, hiszen a hitelek egyes paraméterei, feltételei bankonként eltérőek lehetnek. A további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában.

A Személyi Kölcsön kalkulátor számításai alapján is látható, hogy egy-egy ajánlat között ugyanazokkal a feltételekkel akár több tízezer forintos különbség is lehet, így minden esetben érdemes összehasonlítani több pénzintézetet is, hogy a legjobb döntést hozhasd meg.

2018-11-12