Lehetséges a hiteligénylés GYES és GYED alatt

„GYES-en/GYED-en vagyok, és személyi kölcsönre van szükségem.” Sokszor merül fel ez az igény, ezért összegyűjtöttünk minden fontos információt, és megmutatjuk, hogy hogyan járhatsz sikerrel a hiteligénylésnél, ha GYES-en vagy GYED-en vagy.

Önmagában a GYES nem elég

Kezdjük a legfontosabbal: önmagában a GYES mint jövedelem biztosan nem elegendő a hiteligényléshez, mivel azt a bank nem tudja elsődleges jövedelemként beszámítani. A sikeres hiteligényléshez viszont elsődleges jövedelemre szükség van, ami lehet munkabér, vállalkozásból származó jövedelem vagy nyugdíj.

Mivel a GYES a másodlagos jövedelemforrások közé tartozik, így legfeljebb kiegészítő jövedelemként fogja a bank beszámítani. Szintén nem fogadja el a bank önmagában a:

 • GYED-et,

 • CSED-et,

 • családi pótlékot,

 • gyermektartási díjat,

 • árvaellátási díjat,

még abban az esetben sem, ha a támogatások összege eléri a hiteligényléshez szükséges minimumot.

Tehát ha csak másodlagos jövedelemmel rendelkezel, akkor egyedül nem fogsz tudni hitelt igényelni.

Társigénylőként beszállhatsz a hitelügyletbe

Más a helyzet, ha GYES-en lévő szülőként nem egyedül igényelsz hitelt, hanem társigénylőként szerepelsz a kölcsönszerződésben. Ebben az esetben a GYES kiegészíti a főadós jövedelmét, és a magasabb összjövedelem miatt akár jobb ajánlatot is kaphattok a banktól. Fontos, hogy a főadósként megnevezett félnek elsődleges jövedelemmel kell rendelkeznie.

Társigénylőként nem mindegy, hogy mekkora összeggel járulsz hozzá a beszámítható jövedelemhez. Ez persze attól is függ, hogy a CSED-et, a GYED-et vagy a GYES-t kapod, hiszen az összegek között jelentős különbségek vannak. A KSH adatai szerint 2017-ben a GYES átlagos összege 31 278 forint volt. A családi pótlék átlagos összege ugyanebben az évben 23 678 forint, a GYED egy főre jutó átlaga  pedig 130 087 forint volt. Láthatjuk, hogy az átlagos GYES jóval alacsonyabb, mint a GYED, így ha hosszabb futamidőt terveztek, akkor érdemes ezzel is számolni az igénylésnél.

A hiteligénylés feltételei

Ha társigénylőként szerepelsz a hitelszerződésben, az mindkettőtök számára nagy felelősség, hiszen nem megfelelő törlesztés esetén nemcsak az elsődleges adós, hanem a társigénylő is a személyes vagyonával felel a hitel visszafizetéséért. Ha házaspárként veszitek fel a kölcsönt, akkor kötelezően részt kell venned a hiteligénylés folyamatában - ha ezt nem szeretnétek, azt külön kell kérvényezni.

Társigénylőként meg kell felelned bizonyos feltételeknek, melyek a következők:

 • nagykorúnak kell lenned,

 • nem szerepelhetsz a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján,

 • igazolnod kell a jövedelmed.

Az igényléshez a társigénylőnek is be kell mutatnia a szükséges dokumentumokat:

 • érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél),

 • lakcímkártya,

 • adókártya,

 • bankszámlakivonat (ha nem a választott banknál van a számlád),

 • GYED/GYED/családi pótlék stb. esetén a másodlagos jövedelemről szóló igazolás.

 

A legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatok

Megnéztük, hogy havi 250 ezer forint alatti jövedelemnél melyik bank kínálja a legkedvezőbb ajánlatot. Tegyük fel, hogy 1 millió forintra van szükségünk, a futamidő pedig 60 hónap. A Személyi Kölcsön kalkulátor számításai alapján a CIB Előrelépő Személyi Kölcsöne a legkedvezőbb ezekkel a feltételekkel, a THM 11,73 százalék. A havi törlesztőrészlet 21 814 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 308 840 forint. Ahhoz, hogy a CIB-nél vehess fel hitelt, legalább 120 ezer forint igazolt nettó jövedelemre van szükség.

A K&H szabad felhasználású személyi kölcsöne 13,76 százalékos THM-mel vehető fel, a havi törlesztőrészlet 22 239 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 363 920 forint. Az MKB személyi kölcsönét szintén bármire felhasználhatod, a THM 13,91 százalék. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 22 227 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 364 320 forint. A K&H-nál és az MKB-nál is legalább 100 ezer forintos jövedelemre van szükség az igényléshez. Az MKB hitele abban a különbözik a másik két ajánlattól, hogy változó kamatozású - a kamatperiódus 3 év.

Ha kis összegű kölcsönre van szükséged, a gyorskölcsön kalkulátorral össze tudod hasonlítani a bankok legkedvezőbb ajánlatait.

A rizikós helyzetekre: köss hitelfedezeti biztosítást!

A hitelfedezeti biztosítás a nehéz élethelyzetekben nyújt segítséget. Jellemzően ilyen esemény lehet, ha elveszted a munkahelyed, baleset ér vagy megbetegszel. Hosszabb betegségnél vagy halálesetnél akár a teljes fennálló hiteltartozást is kifizetheti a biztosító. Munkahely elvesztése esetén pedig 3-12 hónapra vállalja át a kölcsön törlesztőrészletének fizetését, attól függően, hogy milyen biztosítást kötsz.

2019-05-21