Megtakarítási tippek: spórolni egyszerűbb, mint gondolnád

Szűkösek a hónap utolsó napjai? Nem tudod követni, hova tűnik el a fizetésed? Akkor itt az ideje megtanulnod néhány alapvető trükköt, amivel a nehéz helyzetekben is kordában tarthatod a pénzügyeidet.

Ahhoz, hogy anyagilag jobban állj, alapvetően három dologra kell törekedned:

 1. költs kevesebbet,

 2. növeld a bevételeid,

 3. fektesd be a megtakarított pénzt!

Ezzel valószínűleg nem mondtunk újat, a fontos kérdés inkább az, hogy mindezt hogyan lehet megoldani, akár alacsony kereset mellett is. A jó hírünk az, hogy akár egy-két év alatt is jelentős eredményt érhetsz el, ha odafigyelsz az alábbiakra.

1. Mindig írd össze, hogy mire költöttél!

Az átláthatóság az első és egyben a legfontosabb lépés tudatos pénzügyi tervezéshez. A legjobb, ha már a hónap elején összeírod a fix kiadásokat (rezsi, hiteltörlesztés, közlekedés, étkezés stb.), és a további költségeidet ehhez viszonyítod. Így sokkal kisebb az esélye, hogy túlvállalod magad, és hogy a hónap végén megszorulsz.

Az adminisztráció kulcsa a rendszeresség: így biztosan látni fogod, hogy mire költesz többet, mint amennyit kellene, hiszen minden adat előtted van. Ahhoz, hogy ezeket átlásd, ingyenes alkalmazások is a segítségedre vannak: ilyen például a Koin, a Money Lover vagy a Money Manager. Ezekkel akár személyre szabott statisztikákat is készíthetsz az aktuális pénzügyi helyzeteddel kapcsolatban. Ha ez nem opció, még mindig ott a jó öreg kockás füzet, a lényeg, hogy vezesd a bevételeidet és a kiadásaidat.

2. Legyen vésztartalékod!

A megfelelő vésztartalék ott kezdődik, hogyha valami miatt nem tudnál 3-6 hónapig pénzt keresni, akkor is legyen miből fedezni az alapvető kiadásokat. A vésztartalékot nem érdemes hosszú időre lekötni, hiszen pont az a lényege, hogy bármikor hozzá tudj nyúlni, ha szükséges.

Tegyük fel, hogy a megélhetésedhez havonta 300 000 forint szükséges: ez azt jelenti, hogy ha három hónapig nem jutnál jövedelemhez, akkor az időszak átvészeléséhez legalább 900 000 forintra van szükséged. Ez az összeg elsőre ijesztőnek tűnhet, pedig egy ekkora vésztartalék felhalmozása nem lehetetlen, még akkor sem, ha nincs magas jövedelmed.

Ha most kezded el a gyűjtögetést, fontos, hogy rendszeresen, például havonta növeld a megtakarított összeget egy fix összeggel - elkezdheted akár havi 5 000 vagy 10 000 forinttal is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha beállítod az automatikus utalást egy olyan napra, amikor biztosan van elég pénz a számládon.

3. Számold ki, mennyibe kerülnek a káros szokásaid!

Ha elkezdjük vezetni a kiadásainkat, bizonyára az is látszik majd, hogy mennyit költöttünk pl. cigarettára, nassolásra vagy egy huszonharmadik pulóverre, amit úgysem fogunk felvenni. Ha egyébként is szeretnél megszabadulni valamelyik költséges szokásodtól, akkor nincs más teendőd, mint azt a pénzt, amit erre költenél, félrerakni, és a hónap végén áttenni egy megtakarítási számlára.

A nyugdíjmegtakarítást például nem lehet elég korán elkezdeni. Erre bármelyik életszakaszban van lehetőséged, attól függetlenül, hogy melyik nyugdíj előtakarékossági formát választod.

4. Add el, amire már nincs szükséged!

Elég a gyűjtögető életmódból, és ideje megválni mindentől, amire minden takarításnál az az egyetlen reakciód, hogy “ez még jó lesz valamire”. Ilyenek a régóta nem hordott ruhák, a megunt gyerekjátékok vagy a negyedik étkészlet a szekrény alján. A közösségi oldalakon pillanatok alatt találhatsz vevőket. Ha összegyűlt egy nagyobb összeg, add hozzá a megtakarításaidhoz.

5. Vásárolj tudatosan!

Bár a fogyasztói kultúra arra ösztönöz, hogy minél több dolgot vásárolj, nem érdemes minden marketing fogásnak bedőlni. Mielőtt elindulsz vásárolni, inkább gondold át, hogy mire van szükség a háztartásban, és írd össze egy papírra. Ez nemcsak a heti nagybevásárlásnál lehet fontos, hanem ruhavásárlásnál vagy egy lakásfelújításnál is. Ha ragaszkodsz a listához, akkor már előre számolni tudsz a kiadásokkal, és a vásárlás is sokkal gyorsabb és célirányosabb lesz.  

6. Ne dőlj be minden akciónak!

Minél akciósabb egy termék, annál könnyebb rábeszélni magunkat a vásárlásra, hiszen ilyenkor úgy érezzük, jó vásárt csinálunk. A látszat ellenére ez nem feltétlenül van így. Egy-egy nagyobb akciónál az üzletek úgy hozzák ki a nagyobb kedvezményeket, hogy a leárazás előtt az eredeti árat tornázzák fel. Így viszont már nem is olyan jó üzlet vásárolni, igaz?

Bármilyen jó akciót látsz, az első kérdés, amire válaszolnod kell, hogy tényleg szükséged van-e az adott termékre. Így elkerülheted, hogy olyan termékeket halmozz fel, amelyeket senki sem használ, később pedig az lesz a sorsa, hogy kidobod. Ha mégis úgy döntesz, hogy megvennéd, a vásárlás előtt hasonlítsd össze az árakat egy független árukeresővel, így biztosan tudni fogod, hogy hol találod meg a legjobb ajánlatot.


Ugyanezt a hitelekkel is megteheted: egy személyi kölcsön kalkulátorral néhány kattintással megnézheted, hogy melyik ajánlat a legkedvezőbb a piacon.


7. Szabadulj meg a drága hiteleidtől!

Ha azért nem tudsz félretenni, mert minden megmaradt pénz elmegy a havi törlesztőrészletre, ideje kiváltani a meglévő hitelt egy kedvezőbb kamatozásúra. Egy jó választással akár több százezer forintot is megspórolhatsz.

Egy jó adósságrendező hitel segíthet kiváltani a meglévő:

 • lakáshitelt,

 • személyi kölcsönt,

 • hitelkártya tartozást,

 • áruhitelt,

 • folyószámlahitelt,

 • autóhitelt,

 • gyorskölcsönt.
   

Adósságrendezésnél három út közül választhatsz:

 1. Ugyanolyan hosszú futamidőre veszed fel a hitelt, mint amennyi még hátra van az eredeti hitelből, így alacsonyabb törlesztőt kell fizetned.

 2. Ugyanakkora törlesztőrészletet vállalunk, mint az eredeti hitelnél, csak rövidebb futamidővel, így előbb letudhatjuk a tartozást.

 3. A futamidő és a törlesztőrészlet is megegyezik az eredeti hitelével, azonban így több pénzt vehetünk fel. Tehát a hitelkiváltás után a fennmaradó összeget további célok megvalósítására használhatjuk fel.


Hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető legkedvezőbb ajánlatokat a Személyi Kölcsön hitelkiváltó kalkulátor segítségével, és válaszd ki azt, amelyikkel a legtöbbet spórolhatsz!


A legkedvezőbb személyi kölcsönök hitelkiváltásra

Tegyük fel, hogy 3 millió forint hitelt szeretnénk felvenni, 60 hónapos futamidőre. A hitelkiváltáshoz a legkedvezőbb ajánlatot ebben az esetben a Cetelem kínálja, 9,74 százalékos THM-mel. A havi törlesztőrészlet 62 130 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 757 800 forint. Évente egy törlesztés elhalasztható a Cetelemnél.

A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 12,23 százalékos THM-mel igényelhetjük. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 65 152 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 953 220 forint. A K&H Bank személyi kölcsöne is felhasználható hitelkiváltásra. 13,03 százalékos THM mellett a havi törlesztőrészlet 66 718 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 032 660 forint.

2019-06-04